Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Motornim vozilom u saobracaju na putu moze samostalno da upravlja samo lice koje ima vazecu vozacku dozvolu za tu kategoriju vozila , stranu vozacku dozvolu ili medjunarodnu vozacku  dozvolu, zatim, licnu kartu, saobracajnu dozvolu za vozilo koje mora biti registrovano i imati registracionu nalepnicu, polisu osiguranja kao i evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi.
     I   naravno kada lice upravlja  motornim vozilom duzan je da pokaze gore navedena dokumenta ovlascenom licu ukoliko mu je zatrazi. Isto tako vozac je duzan da za vreme upravljanja motornim vozilom koristi pomagala koja su upisana u vozacku dozvolu ( naocare , sociva ....). A ako je vozac u tolikoj meri bolestan ili psihicki rastrojen , ili je pod dejstvom psihoaktivnih lekova , pokazuje znake alkoholne poremecenosti , ili opojnih droga  NE SME  da otpocne voznju i upravlja vozilom po putu.
 

   

  Kategorije vozila u nasoj zemlji  :

 

''AM''  - Mopedi, laki tricikli i laki cetvorocikli.

 • 16.godina je potrebno za polaganje ove kategorije, dok sa 15. godina mozete da zapocnete obuku

 

'' A''  kategorija  

Pravo za polaganje i upravljanje ovom kategorijom ima lice :

 • A1 za motocikl radne zapremine do 125cm i snage motora do 11 kw ciji odnos snage motora i mase vozila nije veci od 0.1 kw/kg i teski tricikl cija snaga motora ne prelazi 15 kw. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo 16.godina zivota
 • A2 za motocikl cija snaga motora nije veca od 35 kW i ciji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kw/kg. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo 18.godona zivota
 • A Motocikli i teski tricikli cija snaga motora prelazi 15 kW  Sa navrsenih 24 godina kandidat stice pravo da izadje na prakticni ispit, osim kandidata koji poseduju vozacku dozvolu A2 kategorije najmanje 2 godine.

'' B ''  kategorija

 

 • B1Teski cetvorocikli 
 • B  Motorna vozila cija najveca dozvoljena masa nije veca od 3.500 kg i koja nemaju vise od osam mesta za sedenje, ne racunajuci sediste za vozaca. Ovu kategoriju mogu imati lica sa 18 godina, dok lica sa navrsenih 17 godina sticu pravo da izadju na prakticni ispit - polaganje, te po polozenom ispitu dobijaju probnu vozacku dozvolu, sa rokom vazenja od jedne godine. Ogranicenja koja nosi probna vozacka dozvola:
 1. Moze se koristiti samo na teritoriji Republike Srbije
 2. Zabrana upravljanja vozilom u periodu od 23:00-05:00
 3. Zabrana upotrebe telefona i drugih sredstava za komunikaciju
 4. Brzina kretanja vozila ne sme biti veća od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se vozilo krece
 5. Motorno vozilo kojim upravlja lice koje ima probnu vozacku dozvolu, mora biti označeno posebnom oznakom “P”
 6. Vozac koji ima probnu vozacku dozvolu, a nema navrsienih 18 godina zivota, ne sme da da upravlja vozilom bez    nadzora lica, koje ima vozacku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina
 7. Sa probnom vozackom dozvolom nije moguce upisati obuku za druge kategorije
 • BE Skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji B, najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750kg, a nije veca od 3500kg.

 

 

 

zastava kamioni '' C ''  kategorija

 

 • C1 Motorna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg. Da je lice navrsilo  18.godina zivota
 • C1E Skup vozila cije vucno vozilo spada u kategoriju C1, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila prelazi 750 kg i najveca dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila cije vucno vozilo spada u kategoriju B, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila prelazi 3.500 kg i najveca dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg. Ovu kategoriju moze imati lice sa navrsenih 18 godina.
 • C Motorna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg. Sa navrsenom 21 godinom kandidat stice pravo na polaganje ove kategorije.
 • CE Skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji C, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg. Za upravljanje ovom kategorijom lice mora imati 21 godinu.

bus ikarbus '' D ''   kategorija

 • D1 motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedista za vozaca imaju vise od 8, a najvise 16 sedista, cija maksimalna duzina ne prelazi 8m. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo  21.godinu zivota
 • D motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedista za vozaca imaju vise od 8 sedista. Pravo na upravljanje ovom kategorijom imaju lica sa 24 god. zivota.
 • D1E skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji D1, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg. Lice sa navrsenih 21 godinom moze upravljati ovom kategorijom.
 • DE skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji D, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg.

 

IMT traktor F kategorija

 • Traktori sa ili bez prikljucnih vozila i radne masine, moze imati lice sa navrsenih 16 godina

 

motokultivator M kategorija

 • Motokultivator, ovom kategorijom mogu upravljati lica sa navrsenih 15 godina zivota

 

Vrh

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©