Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

 

 KRETANJE VOZILA PO PUTU

 


Vozac mora za kretanje svog vozila da koristi iskljucivo put, odnosno kolovoz ili saobracajnu traku, odnosno stazu namenjenu za saobracaj one vrste vozila kojoj njegovo vozilo pripada, osim u slucaju opasnosti.

 

Lice koje upravlja vozilom – vozac,je duzn da se pridrzava propisa iz ’’Zakona o bezbednosti saobracaja’’ kao i  ’’kodeksa dobrog vozaca’’.

      Kodeks dobrog vozaca,u stvari,predstavlja skup osnovnih oblika ponasanja i  moralnih normi kojih se vozac mora pridrzavati i postovati radi svoje i bezbednosti drugih ucesnika u saobracaju.

 

     Taj kodeks podrazumeva da vozac:

 

    -   ima uvek automobil u tehnicki ispravnom stanju, uredan i cist
    -   nakon uzimanja alkohola ili psihoaktivnih lekova, zbog bolesti, umora...i sl.
         ne upravlja vozilom
    -   postuje saobracajne propise, signalizaciju....narocito ogranicenje brzine
    -   postuje druge ucesnike u saobracaju, narocito pesake
    -   brizljivo prati ostale ucesnike u saobracaju, njihove postupke, kako bi mogao pravilno da reaguje
    -    nocu blagovremeno smanjuje duga ili velika svetla kako ne bi ometao druge ucesnike u saobracaju
    -    izbegavace suvise sporu voznju,jer je ona isto tako opasna kao i brza voznja...

 

   Vozac vozila dok  upravlja svojim vozilom mora se pridrzavati pravilima saobracaja,ne sme ugrozavati ostale ucesnike u saobracaju,brzinu kretanja treba da....

 

 

 

 

Vozilo se krece desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.

 

 

kretanje_vozila_po_putu_clip_image002

Vozilo se krece desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.
Vozac je duzan da vozilo u kretanju drzi sto blize desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobracaja i stanje i osobine puta, ne ugrozava druge ucesnike u saobracaju i ne izlaze sebe opasnosti.

 

 

 

Na putu u naselju sa kolovozom na kome za saobracaj vozila u istom smeru postoje najmanje dve obelezene saobracajne trake, vozac moze za kretanje svog vozila da koristi i saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza njegovog vozila.

Ako postoji vise saobracajnih traka za isti smer na putu van naselja, vozac moze za kretanje svog vozila da koristi saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza samo u slucaju preticanja.

 

 

Vozila koja na ravnom putu ne mogu razviti brzinu kretanja vecu od 40 km/h, teretna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg i vozila koja se ne smatraju motornim vozilima, moraju da koriste krajnju desnu stranu kolovoza u smeru kretanja, osim kada skrecu ulevo.

 

 

  Vozac koji namerava da se krece vozilom unazad moze da izvrsi tu radnju samo na kratkom delu puta i ako time ne ugrozava ili ne ometa druge ucesnike u saobracaju.

 

Kad se vozac krece vozilom unazad, duzan je da se krece onom stranom kolovoza kojom se do tada kretao voznjom unapred.
Vozac ne sme kretanjem vozila unazad: da ulazi u nepreglednu raskrsnicu, da se krece preko prelaza puta preko zeleznicke pruge u nivou, niti na prevojima i u krivinama gde je preglednost nedovoljna.

 

 

Kad je kolovoz puta klizav usled snega, leda, blata i sl. Vozac je duzan da prilagodi svoju brzinu kretanja uslovima saobracaja i puta , tako da moze vozilo blagovremeno da zaustavi.

 

 

 

Na putu na kome su kolovozne trake fizicki odvojene jedna od druge, vozac ne sme vozilom da se krece kolovoznom trakom namenjenom za saobracaj vozila iz suprotnog smera.

 

 

Na putu sa kolovozom za saobracaj vozila u oba smera na kome postoji najmanje cetiri saobracajne trake, vozac ne sme vozilom da prelazi na kolovoznu traku namenjenu za saobracaj vozila iz surptonog smera.

 

Na putu sa  kolovozom za saobracaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobracajne trake, vozac ne sme vozilom da se krece saobracajnom trakom koja se nalazi uz levu ivicu puta u pravcu kretanja vozila .

 

Na putu sa  kolovozom za  saobracaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobracajne trake  srednja saobracajna traka se koristi za preticanje ili za skretanje u levo.

 

 

 

Na putu sa kolovozom za saobracaj vozila u jednom smeru, vozac ne sme vozilom da se krece u zabranjenom smeru.
Vozac ne sme da menja nacin upravljanja vozilom naglim promenama pravca kretanja ili naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slucaju neposredne opasnosti.

 

 

auto put

Na autoputu sa tri ili više saobraćajnih traka namenjenih za saobraćaj vozila u jednom smeru, dve saobraćajne trake koje se prostiru uz desnu ivicu kolovoza moraju da koriste vozači skupova vozila, čija dužina prelazi sedam metara ili čija masa prelazi 3500 kg.

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©