Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Metoda skretanja u desno na raskrsnici

 

 

metoda_skretanja_u_desno_na_raskrsnici_clip_image002

Vozac  koji skrece u desno, duzan je da to uradi krecuci se krajnjom desnom saobracajnom trakom koja se proteze uz desnu ivicu ili sto blize desnoj ivici kolovoza, osim ako znakom nije drugacije odredjeno.

 

 

metoda_skretanja_u_desno_na_raskrsnici_clip_image002_0000

Vozac  koji skrece u desnu stranu (situacija kao na slici) mora biti uz desnu ivicu kolovoza iz dva razloga:

  • da zatvori prolaz biciklistima i vozacima koji voze bicikle sa motorom jer se oni po zakonu krecu na jedan metar od ivicnjaka. Ukoliko bi imali prostor izmedju vozila i ivicnjaka sigurno ce ga iskoristiti, sto moze da bude jako opasno jer vozac  proverava levu stranu puta na koji skrece, ne vidi biciklistu koji se krece desno od njega....

  • da ne smeta vozilima koji zadrzavaju pravac kretanja ili skrecu u levu stranu, tako da ta vozila mogu od njega da prodju.

 

 

 

 

Postupak skretanja u desnu stranu je isti kao i za skretanje u levo i vozac mora da uradi sledece:

 

 

 

1) PROVERA

  Vozac,  pre otpocinjanja ove radnje, mora da se uveri da li moze na bezbedan nacin po sebe i druge ucesnike u saobracaju tu radnju da uradi.

Provere koje vozac mora da izvrsi su sledece:

  • prvo pogleda unutrasnje ogledalo 1. (provera situacije iza vozila)
  • pogled u bocno ogledalo 2. (provera situacije pored vozila)
  • na kraju pogled okretom glave preko ramena 3. (provera situacije u tzv. ’’mrtvom uglu’’, odnosno, provera mesta koje se ne vidi u ogledalima)

 Neki vozaci  ne izvode ove poglede ukoliko se krecu uz desnu ivicu kolovoza jer polaze od toga da niko ne prolazi tuda uz desnu ivicu kolovoza. To je naravno pogresno, jer onda oni sebe postavljaju u  kockarski  polozaj.
     Znaci, ako ne pogledate, necete znati da li mozda nailazi pesak koji nepravilno prelazi ulicu (van pesackog prelaza) ili biciklista koji se krece na jedan metar od ivice kolovoza i sl. nemojte da vam ovo bude tesko.

 

 

2) NAJAVA

 Ukoliko ne postoje prepreke za nameru vozaca da izvrsi skretanje u raskrsnici, sledeci korak koji vozac mora da uradi je najava predstojece radnje.
     Ukljucivanjem odgovarajuceg  pokazivaca  pravca najavljuje svoju nameru.

 

 

3) PRILAGODJAVANJE BRZINE

 

 Vozac prilagodjava brzinu kretanja svog vozila kocenjem kocnicom ili ubacivanjem u nizi stepen prenosa. Ako je brzina kretanja vozila dosta veca od potrebne, vozac  treba da zapocne ovu radnju i pre gore navedenih radnjikako bi imao dovoljno  vremena da pazljivo pogleda i najavi svoju nameru na dovoljnoj udaljenosti.

 

 

4)  NACIN REGULISANJA RASKRSNICE

 

 

 

Nakon usporavanja vozila vozac sagledava situaciju u raskrsnici i na koji nacin je ona regulisana.
       Ukoliko postoji i pesacki prelaz, vozac je duzan da obrati paznju na pesake koji su stupili ili stupaju na kolovoz, tako da moze blagovremeno da zaustavi vozilo.

 

 

5) IZVRSITI PROVERU PUTA POGLEDIMA

 

Vozac vozila proverava levu stranu puta, uocava vozila koja dolaze sa njegove leve strane, procenjuje njihovu udaljenost i brzinu kojom se krecu jer nailazi prvo na vozila sa te strane.

 

Vozac vozila proverava desnu stranu puta, pesake koji stupaju ili su stupili na kolovoz, kao i vozilo koje se krece putem sa prvenstvom prolaza i pretice drugo vozilo (ukoliko izlazi sa sporednog na glavni put).

 

 

6)   PROPUSTI VOZILA

Vozila koja imaju prvenstvo (ako postoje takva vozila u raskrsnici)

 

 

7)   PRAVILNO IZVODI RADNJU

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©