Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

  

 

Metoda skretanja u levo na raskrsnici

 

 

metoda_skretanja_ulevo_na_raskrsnici_clip_image002

Ukoliko nije znakom drugacije oznaceno, vozac vozila koji skrece u levo duzan je da to izvrsi krecuci se krajnjom levom saobracajnom trakom (ukoliko postoje vise traka za jedan smer) ili ukoliko je jednosmerna ulica (jedna kolovozna traka) blize levoj ivici  kolovoza - liniji.

 

 

Na putu sa  kolovozom za  saobracaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobracajne trake  srednja saobracajna traka se koristi za preticanje ili za skretanje u levo.

 

 

metoda_skretanja_ulevo_na raskrsnici_clip_image002_0001

Vozac,  prilikom skretanja u levo, treba da zauzme polozaj kao na slici, odnosno, ne sme zapocinjati skretanje na samom ulasku u raskrsnicu, nego treba biti blizi, odnosno paralelan sa  razdelnom linijom.

 

 

 

 

Pre prolaska kroz raskrsnicu vozac vozila je duzan da uradi sledece:

 

 

1) PROVERA

crtezi/provera_ulevo.jpg

Vozac  koji namerava da izvrsi skretanje u levo na raskrsnici, pre otpocinjanja radnje treba da se uveri da li moze na bezbedan nacin po sebe i druge ucesnike u saobracaju to i da uradi.

Provere koje vozac mora da izvrsi su sledece:

  • prvo pogleda unutrasnje ogledalo 1. (provera situacije iza vozila)
  • pogled u bocno ogledalo 2. (provera situacije pored vozila)
  • na kraju pogled okretom glave preko ramena 3. (provera situacije u tzv. ’’mrtvom uglu’’, odnosno, provera mesta koje se ne vidi u ogledalima)

 

 

2) NAJAVA

 Ukoliko ne postoje prepreke za nameru vozaca da izvrsi skretanje u raskrsnici, sledeci korak koji vozac mora da uradi je najava predstojece radnje. Odgovarajucim pokazivacem pravca najavljuje svoju nameru.

 

 

3) PRILAGODJAVANJE BRZINE

 

metoda_skretanja_u_levo_na_raskrsnici_clip_image004

Vozac prilagodjava brzinu kretanja svog vozila kocenjem kocnicom ili ubacivanjem u nizi stepen prenosa. Ako je brzina kretanja vozila dosta veca od potrebne, vozac treba da zapocne ovu radnju i pre gore navedenih radnji, kako bi imao dovoljno  vremena da pazljivo pogleda i najavi svoju nameru na dovoljnoj udaljenosti.

 

 

4)  NACIN REGULISANJA RASKRSNICE

 

 Nakon usporavanja vozila, vozac sagledava situaciju u raskrsnici i na koji nacin je ona regulisana.
       Ukoliko postoji i pesacki prelaz, vozac je duzan da obrati paznju na pesake koji su stupili ili stupaju na kolovoz, tako da moze blagovremeno da zaustavi vozilo.

 

 

5) IZVRSITI PROVERU PUTA POGLEDIMA

 

Vozilo je doslo do same raskrsnice, vozac pre nego sto izvede radnju skretanja mora da se uveri da li dolazi neko vozilo sa njegove leve strane. Vozac vozila prvo proverava levu stranu, jer prvo nailazi na vozila koja mu dolaze sa leve strane.

 

Vozac vozila potom proverava desnu stranu puta.

 

Vozac je duzan da proverava levu, odnosno, desnu stranu  iako ima prednost na raskrsnici zbog nepazljivih vozaca radi svoje bezbednosti.

 

 

6)   PROPUSTI VOZILA

Vozila koja imaju prvenstvo (ako postoje takva vozila u raskrsnici)

 

7)   PRAVILNO IZVODI RADNJU

 

Pri skretanju u levo, vozac  se mora  kretati tako da centar raskrsnice bude sa njegove desne strane. Ovo vazi i ukoliko saobracaj regulise ovlasceno lice ili postoji nekakav objekat (pesacko ostrvo).

 


Ukoliko postoji na kolovozu iscrtana kratka isprekidana linija (tzv. ’’linija vodilja’’) treba je pratiti  levom stranom vozila. Ta linija se ne sme gaziti niti prelaziti. 

 

 

Skretanje ulevo u jednosmernu ulicu

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©