Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja u raskrsnici

 

 

Postupak polukruznog okretanja u situaciji prikazanoj na slici podrazumeva da vozac  iskoristi minimalni prostor za okretanje i to polukruzno okretanje uradi na najbrzi nacin, ne ometajuci druge ucesnike u saobracaju.


    Nakon usporavanja vozila, provere, najave - vozac  zapocinje polukruzno okretanje sa ukljucenim levim pokazivacem pravca i drzeci vozilo blize razdelnoj liniji.


     Prvim stepenom prenosa treba raditi ovo polukruzno okretanje jer vozilo tada ide minimalnom brzinom i vozac  ima vremena da ispostuje sve sto se trazi od njega kod ovog polukruznog okretanja.

 

Proverava situaciju na  putu na koji izlazi pogledima u levu stranu, odnosno, desnu stranu. Vozila na putu na koji izlazi - najbolje je da ih nema u blizini, odnosno da su dovoljno daleko ili se krecu minimalnom brzinom, sto omogucava vozacu  da zapocne i zavrsi polukruzno okretanje.

 


Vozac  zadrzava pravac kretanja sve dok prednji kraj vozila ne dodje do prve isprekidane linije, tada pocinje da okrece tocak upravljaca u levu stranu.

 

Vozac  vozilom dolazi do razdelne linije, tada je namotao do maksimuma tocak upravljaca u levu stranu i pogled usmerava tako da proverava saobracajnu traku bližu razdelnoj liniji (drugu od ovičnjaka).

Ukoliko postoji vozilo koje se krece tom saobracajnom trakom, i brzo se priblizava, vozac treba da ubrza napustanje te saobracajne trake, tako da to vozilo moze da prodje nesmetano iza njegovog vozila.

 

Vozac proverava saobracajnu traku uz desnu ivicu kolovoza (prvu na koju je naisao). Ukoliko ima vozilo u toj saobracajnoj traci,  treba da zaustavi vozilo i propusti vozilo koje se krece tom saobracajnom trakom, jer mu takvo vozilo dolazi sa desne strane i po pravilu saobracaja ima prednost.

 

 VOZAC  NIKADA NE SME DA IMA VOZILA U OBE TRAKE ISTOVREMENO, JER SE ONDA NALAZI U KOCKARSKOM POLOZAJU I NIJE SMEO NI ZAPOCETI POLUKRUZNO OKRETANJE.

 

 

U situaciji prikazanoj na slici vozac  proverava da li ima  pesaka na pesackom prelazu, kojima mora da ustupi prvenstvo prolaza.

 

Nakon provere pesackog prelaza, vozac okrece glavu preko levog ramena da bi se uverio da u medjuvremenu nije doslo do promene situacije sa leve strane. Tu proveru obavezno treba izvrsiti i uociti neodgovorne vozace koji nemaju strpljenja da sacekaju kraj polukruznog okretanja ili uociti vozace bicikala sa motorom, motocikliste i sl. koji racunaju da mogu na brzinu tuda da prodju.

 

Zavrsetak polukruznog okretanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©