Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Postupak polukruznog okretanja u raskrsnici sa vise saobracajnih traka

 

 

 

1)

Nakon pripreme za polukruzno okretanje (usporavanje, provera, najava), vozac zauzima polozaj u krajnjoj levoj saobracajnoj traci u pravcu kretanja. To je saobracajna traka iz koje se zapocinje polukruzno okretanje.


   Pre nego sto zapocne postupak vozac  proverava situaciju u raskrsnici, da se uveri da li  postoje nekakve smetnje (vozila, pesaci…).


    Vozilo se krece minimalnom brzinom, prvim stepenom prenosa.


  

2)

Vozac  proverava situaciju ispred vozila, kao i  pesacki prelaz sa svoje leve strane. Ukoliko na tim mestima postoje vozila, odnosno, pesaci, polukruzno okretanje se ne sme ni zapocinjati. Zatim se zauzima polozaj kao kod skretanja u levu stranu, zapocinje se skretanje tako da centar raskrsnice bude sa desne strane vozila.

 

 

3)

Centar raskrsnice ostaje sa desne strane i svoju paznju vozac usmerava na situaciju ispred vozila.

 

 

4)

U situaciji kao na slici, vozac je izvrsio skretanje i sada je dosao trenutak kada treba da okrene tocak upravljaca do ''kraja'' u levu stranu.

 

 

5)

Kada je okrenuo tocak upravljaca do maksimuma u levu stranu, vozac svoju paznju usmerava na pesacki prelaz sa njegove leve strane (provera da li se krecu pesaci koje mora da propusti).

 

 

6)

Na samom izlasku iz bocnog puta vozac proverava situaciju:

1.iza svog vozila u bocno levo ogledalo (pogled 1. - da proveri situaciju iza sebe),

2.zatim okretanjem glave preko levog ramena (pogled 2. – da proveri vozila u ‘’mrtvom uglu’’ i vozila koja dolaze iz bocnog puta)

Na taj nacin vozac se uverava da li moze na bezbeda nacin po sebe i druge ucesnike u saobracaju da zavrsi zapocetu radnju.

    Ukoliko postoji vozilo koje se krece putem na koji on izlazi, mora mu ustupiti prednost.

 

7)

7')

Nakon provera koje je vozac duzan da uradi i nepostojanja smetnji da se polukruzno okretanje zavrsi, vozac  okrece tocak upravljaca u desnu stranu i na taj nacin ‘ispravlja’ vozilo uz desnu ivicu kolovoza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sledece

 

Brza pretraga - korisni clanci :

 

 

Vrh

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©