Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Postupak  pravilnog savladjivanja krivina

 

 

 

Vozac, ukoliko zeli da bezbedno savlada krivinu, mora da svoju brzinu kretanja prilagodi:

 

 1. velicini poluprecnika krivine,
 2. poprecnom nagibu nivelete puta u krivini
 3.  koeficijentu prijanjanja kolovoza

 

 Prostim recima receno - vozac mora da ’’smiri vozilo’’ pre ulaska u krivinu, odnosno, da pogodi tacno onu brzinu koja je potrebna i dovoljna za savladjivanje te krivine.


    Prilikom odredjivanja te brzine, vozac mora da obrati paznju na ostrinu same krivine, na nagib i stanje kolovoza (da li je suv, vlazan, peskovit, blatnjav, zaledjen i sl.), kao i na preglednost same krivine.

U krivini, pored ostalih sila koje deluju na vozilo u pravcu, deluje i centrifugalna sila. Intenzitet dejstva te sile proporcionalan je kvadratu brzine a obrnuto proporcionalan poluprecniku krivine. :)

Primer: pri brzini vozila od 100km/h (28m/s), centrifugalna sila ja 4. puta veca nego pri brzini od 50km/h (14m/s).

 

Napomena:


           Vozac pre ulaska u samu krivinu,mora da ’’smiri’’ vozilo, a zatim od  pola krivine da ubrzava i izlazi iz krivine.

 

 

 

Moguci nacini na koji ce vozac ’’smiriti’’vozilo pred ulazak u krivinu:

 

 • Vozilo ide vec onom brzinom (stepenom prenosa) koji je potreban za savladavanje te krivine. Tu vozac treba samo da otpusti pedalu gasa (otpori u motoru i transmisiji ce usporiti za nijansu vozilo) i da od polovine krivine dodavanjem umerenog, pa zatim jaceg gasa ubrza i na taj nacin savlada takvu krivinu.

 

 • Vozilo ide vecom brzinom nego sto je potrebno za bezbedan prolazak kroz krivinu. Primer: Vozilo se krece cetvrtim stepenom prenosa 60km/h, nailazi na krvinu koja je ostrija i nije bezbedno proci je  brzinom od 60km/h. Na ulasku pred krivinu moze biti postavljen saobracajni znak koji obavezuje vozace da smanje brzinu svojih vozila na 40km/h i na taj nacin bezbedno prodju tu krivinu.

 

Vozac u situaciji gore navedenoj radi sledece:

 1. otpusta pedalu ’’gasa’’i prebacuje na pedalu kocnice koju umereno pritiska
 2. levom nogom pritiska pedalu kvacila
 3. rucicu menjaca postavlja u nizi (treci) stepen prenosa
 4. usled kocenja kocnicom i otpora u motori,transmisiji – vozilo usporava svoje kretanje i brzina opada na 40km/h ( treci stepen prenosa je za brzine oko 40km/h )
 5. sa tako ’’smirenim’’ vozilom ulazi u krivinu i od pola krivine ubrzava....

 

 • Najostrije krivine (skoro su pod uglom od 90`) vozac  savladjuje tako da:

 1. koci  kocnicom do momenta dok ne postigne brzinu koja je potrebna za savladjivanje te krivine
 2. ubacuje rucicu menjaca ( iz viseg u nizi stepen prenosa – pogledati zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa - ) najcesce ostaje u drugom stepenu  prenosa , ali ako toliko usporava ili je vozilo pod teretom onda je pravi izbor prvi stepen prenosa
 3. otpusta se pedala  kocnice  da se vozilo ne bi definitivno zaustavilo
 4. a pedala kvacila se nakon usporavanja motorom i transmisijom otpusta na polovinu svog hoda,trecinu ili se uopste ne pusta   ( da se motor ne bi ’’ugasio’’ i  tu vozilo koristi svoju inerciju za prelazak tih nekoliko metara )
 5. od polovine krivine ili nakon prolaska polovine naseg vozila pored prepreka ubrzava se dodavanjem ’’gasa’’ i otpustanjem pedale kvacila do kraja

 

Vazno:    


      Kvacilo nikad ne sme biti pritisnuto u krivini i dok se vozilo krece po putu. Velika je greska drzati pritisnuto ili pritiskati kvacilo u krivini jer se onda iskljucuje motor i oslobadja  prevelika  inercija vozila.,Tada se samo kocnicom  moze usporiti vozilo a ona mozda nije dovoljna da savlada  inerciju, pa vozilo nekontrolisano – prebrzo prolazi tu krivinu.


    To sto vozilo prebrzo ulazi u krivinu je velika greska, ali  je greska i kada vozac koci  kocnicom do te mere da rizikuje:

 

- da motor prestane da radi i vozilo ostane u tako ostroj krivini


- nedovoljno koci kocnicom iz razloga da ne bi imao potrebe da pritiska pedalu pedalu  kvacila, tada vozilo prebrzo ulazi u krivinu i prelazi preko ivicnjaka-ivice puta ili ulazi u  traku za suprotni smer

 

 

   Metoda pravilnog skretanja u krivini znaci da kvacilo nikada ne sme da bude pritisnuto u krivinama,osim ako je krivina tako ostra i prinudjeni ste da zapocnete savladjivanje te krivine sa ’’smirenim vozilom’’ i  pritisnutim kvacilom.To je slucaj kada je krivina pod tako ostrim uglom ili se provlacite izmedju prepreka (parkirana vozila sa jedne i druge strane prolaza).Naravno pre pritiskanja kvacila i hoda na ’’pola  kvacila’’morate toliko da usporite vozilo kocenjem kocnice i motorom-transmisijom.

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©