Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

 

 Postupak pravilnog skretanja sa vozilom u raskrsnici

 

Raskrsnica je povrsina na kojoj se ukrstaju ili spajaju dva ili vise puteva, kao i sira saobracajna povrsina (trgovi) koja nastaje ukrstanjem, odnosno spajanjem puteva.

 

 Regulisanje saobrcaja u raskrsnici zavisi od:

 

 1. njenog oblika
 2. gustine saobracaja
 3. smera saobracajnih traka
 4. saobracajne signalizacije
 5. ogranicenja brzine i sl.

 

Raskrsnice se dele prema lokaciji na gradske i vangradske, ali glavna podela je na:

 

 • regulisane svetlosnim saobracajnim znakovima (semaforima), regulisane saobracajnim znakovima
 • ne regulisane  (pravilom desne strane)

 

 

Pre prolaska kroz uredjenu  raskrsnicu, vozac koji upravlja vozilom ce proci  kroz tri zone.

 • U prvoj zoni dobijaju se potrebna obavestenja horizontalnom signalizacijom (strelicama na kolovozu) i saobracajnim znakom obavestenja koji sadrzi sematski prikaz prostora neposredno ispred raskrsnice.

 • U drugoj zoni koja se naziva ’’zona prestrojavanja’’, pocinje oblikovanje zone raskrsnice. U ovoj zoni trake su medjusobno odvojene isprekidanim linijama, sto dozvoljava promenu traka i zauzimanje zeljenog pravca za prolazak kroz raskrsnicu pravo ili skretanje levo ili desno.

 • Treca zona se naziva zona postrojavanja i razlikuje se od predhodne zone po tome sto su saobracajne trake razdvojene punim belim linijama, tako da nije dozvoljena promena traka. Duzina belih traka ili ove zone zavisi od trajanja crvenog svetla na semaforu, od vremenskog razmaka izmedju vozila koji prilaze raskrsnici.

 

JAKO JE VAZNO NAPRAVITI PLAN PROLASKA KROZ RASKRSNICU I NA VREME ZAUZETI PRAVILAN POLOZAJ ZA SAVLADAVANJE ISTE.

 

Ukoliko vozac zeli vozilom da prodje nepreglednu ili na drugi nacin opasnu raskrsnicu, mora da smanji brzinu kretanja svog vozila, da pazljivo osmotri  situaciju u raskrsnici, polozaj drugih vozila i pesaka kao i da ne insistira na apsolutnoj prednosti jer ga ona moze odvesti u saobracajnu nezgodu.

 

Pre prolaska kroz raskrsnicu:

 1. prilagodite brzinu svog kretanja,
 2. izvrsite proveru puta pogledima u levu stranu,
 3. izvrsite proveru puta  pogledima u desnu stranu
 4. tek onda  ako je sve bezbedno izvrsite postupak skretanja.

Ukoliko prilkom pogleda vozac  uoci drugo vozilo koje se krece putem na koji  ’’izlazi’’, vozac mora da proceni koliko je to vozilo udaljeno od njega i kakvom se brzinom krece – jer nije isto ako se to vozilo nalazi blizu i krece se minimalnom brzinom, ili je dosta udaljeno ali se krece velikom brzinom.

 

 

 

DOK SE PRIBLIZAVA RASKRSNICI VOZAC MORA DA UOCI NACIN REGULISANJA SAOBRACAJA NA NJOJ:

 

1. policija

Ukoliko saobracaj na raskrsnici regulise ovlasceno sluzbeno lice, ucesnici u saobracaju duzni su da postupaju  prema zahtevima izrazenim pomocu znakova ili naredbama koje daju(vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza takodje moraju postovati ove naredbe)  i kad time odstupaju od propisanih pravila saobracaja ili znacenja saobracajnih znakova postavljenih na putu.

 

 

2. semafor

Svi  ucesnici u saobracaju duzni su da postupaju prema svetlosnom saobracajnom znaku (ukljucujuci i vozila pod pratnjom, kao i vozila sa pravom prvenstva prolaza) i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izrazenom na istom mestu drugim saobracajnim znakom.

 

 

3.

Saobracajni znaci su treci po vaznosti u saobracaju, odmah iza ovlascenog lica – policajca  i semafora. Svi ucesnici u saobracaju su duzni da postupaju  u skladu prema postavljenim saobracajnim znacima  izuzev vozila:

vozilo pod pratnjom

vozila pod pratnjom  (sa ukljucenim rotacionim svetlom i zvucnim znakom)

vozila sa pravom prvenstva

vozila sa pravom prvenstva prolaza  (sa ukljucenim svetlosnim i zvucnim signalima)

 

 

4.

Ukoliko nema ovlascenog sluzbenog lica, semafora , niti znakova  da  regulisu  saobracaj , onda je saobracaj regulisan -  pravilom saobracaja –  ’’ pravilom desne strane ’’.

 

Od gore navedenog pravila izuzimaju se sledaca vozila:

 

 vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva prolaza  ( koja imaju ukljucene svetlosne i zvucne signale )

 

sinsko_vozilo

kao i sinska vozila.

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©