Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja 

 

 

Regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja se nalaze na mestima gde je veliki intenzitet saobracaja (ili su tu zbog vece bezbednosti), tu vozilo koje nailazi na raskrsnicu ima najcesce saobracajni znak ’’Ukrstanje sa putem sa prvenstvom prolaza’’.


    Taj znak ’’govori’’ da se vozilo krece sporednim putem i da se taj sporedni put ukrsta sa glavnim putem (jednosmernom ulicom - ''kruznim tokom'') i vozila koja se krecu tom jednosmernom ulicom imaju prednost u odnosu na njega.

 

 

Pravilno kretanje kroz raskrsnicu sa kruznim tokom saobracaja podrazumeva:

 

 

1)  Pre ulaska u raskrsnicu sa kruznim tokm, ukoliko postoje vise saobracajnih traka, vozac se mora pravovremeno prestrojiti i biti u onoj saobracajnoj traci koja je za zeljeni smer, kako se ne bi nasao u konfliktnoj situaciji usled presecanja putanja ostalim vozilima. Zato je od velike vaznosti uociti znak obavestavanja pre ulaska u raskrsnicu i na vreme zauzeti odgovarajucu saobracajnu traku za zeljeni smer.

Slika pokazuje kada vozac,  nakon usporavanja, provere i najave zeljene radnje, nailazi na raskrsnicu sa kruznim tokom saobracaja koja je regulisana.


  Vozac uocava znak i shvata da je njegov put sporedan, pogled usmerava u levu stranu da bi uocio vozila koja se krecu ’glavnim’ putem i imaju prednost u odnosu na njega. Ukoliko ima vozila, vozac mora zaustaviti vozilo. Da bi vozac sve ovo postigao mora se kretati minimalnom brzinom.

 

2)

Nakon provere u levu stranu vozac sa ukljucenim desnim pokazivacem pravca stupa na raskrsnicu krecuci se uz desnu ivicu kolovoza i zavrsava radnju.

 

 

 

 

 

Postupak kada vozac vozila zadrzava pravac kretanja:

 1)  Pre ulaska u raskrsnicu vozac (braon) vozila, zauzima pravilan polozaj, odgovarajucu saobracajnu traku (ukoliko ih ima vise), u situaciji kao na slici, vozac je blizi sredisnjoj liniji jer zeli odmah nakon stupanja u raskrsnicu da se prestroji u traku blize centru raskrsnice.

 

raskrsnica sa kruznim tokom

 Vozac vozila koji stupa na raskrsnicu sa kruznim tokom saobracaja, proverava situaciju sa leve strane, procenjuje daljinu i brzinu vozila koja se nalaze vec u kruznom toku i ukoliko je bezbedno stupa na raskrsnicu.

  Vozac svoje kretanje u raskrsnici treba da izvede tako da se krece najkracim putem. Sto znaci da nakon stupanja na raskrsnicu, vozac se prestrojava u saobracajnu traku blize centru raskrsnice.

 

2)

Nakon ulaska i kretanja levom saobracajnom trakom, vozac dolazi do prve raskrsnice sa bocnim putem, tu proverava situaciju sa svoje desne strane (vrseci provere 1,2 i 3.) i kada prodje raskrsnicu ili je prosao deo bocne raskrsnice (ukoliko je bezbedno), vozac ukljucuje desni pokazivac pravca i prestrojava se u desnu saobracajnu traku. Na takav nacin vozac nedvosmisleno pokazuje kuda zeli da ide, sto je veoma bitno za druge ucesnike u saobracaju.

 

3)

  Vozac zavrsava skretanje tako sto iz desne saobracajne trake izlazi iz kruznog toka.

 

 

 

Postupak kada vozac zeli da izvrsi skretanje po 90 stepeni:

 

1)

Vozac,  pre nego sto stupi na raskrsnicu sa kruznim tokom, proverava situaciju u levu stranu i ukoliko nema smetnji stupa na raskrsnicu.

 

2)

Nakon ulaska u raskrsnicu vozac proverava da li moze da izvrsi prestrojavanje u levu saobracajnu traku.

 

3)

Posle prestrojavanja, vozac se krece najkracim putem – saobracajnom trakom uz ostrvo.

 

4)

Kada je vozac dosao na mesto prikazano na slici, vrsi proveru (pogledima 1,2 i 3.) i ukoliko moze, tj. nema vozila koja se krecu tom saobracajnom trakom, ponovo se prestrojava u desnu saobracajnu traku.

 

5)

Nakon prestrojavanja vozac, radeci sve sa ukljucenim desnim pokazivacem pravca, izlazi iz raskrsnice krecuci se uz desnu ivicu kolovoza.

U situaciji kao na slici, vozac  koji se krece blize centru raskrsnice i zeli da se prestroji i izvrsi skretanje u desnu stranu, mora pre toga da propusti vozilo koje se nalazi u toj saobracajnoj traci. Nikako ne da se zaustavi bez razloga i time dovede sebe i druge ucesnike u saobracaju u opasnu poziciju.

Za bolje shvatanje gore navedenog, pogledati deo strane: *Dodatna objasnjenja

 

Redosled prolaska vozila  kroz raskrsnicu u situaciji prikazanoj na slici je sledeci:

  1. vozilo broj 2.
  2. vozilo broj 1.
  3. tek na kraju vozilo broj 3.


   Vozilo br. 1. krece se jednosmernom ulicom i nailazi na raskrsnicu sa bocnim putem, tu sa bocnog puta nailazi vozilo br. 2. i nema znak za regulisanje saobracaja u raskrsnici, sto govori da u ovoj raskrsnici vazi pravilo desne strane. Vozilo broj 1. ce se zaustaviti i propustiti vozilo broj 2., dok vozilo broj 3. mora da saceka da se isprazni raskrsnica, pa tek onda da stupi na nju.

 

Dodatna objasnjenja :

 

Vozilo koje se krece "unutrasnjom trakom", mora da propusti vozilo koje se krece "spoljnom" trakom jer se ipak to vozilo prestrojava (menja saobracajne trake) i posto u raskrsnicama sa kruznim tokom saobracaja VAZE OPSTA  pravila saobracaja - tako da se VOZILO PRESTROJAVA samo ukoliko je ta radnja bezbedna po njega i ostale ucesnike u saobracaju....

U tekstu nigde nije navedeno da vozilo mora da se zaustavi vec da PROPUSTI (ustupi prednost) vozilu (na slici - zeleno) koje se krece svojom saobracajnom trakom i koje ima prednost, a to da li ce vozac vozila koji zeli da ''izadje sa kruznog toka" da smanji brzinu (dok zeleni auto ne prodje, ali time ne sme ometati dr. ucesnike u saob.) ili ce napraviti jos jedan krug u kruznom toku (ili vise njih !) zavisi od konkretne situacije u raskrsnici i procene vozaca i sl.


U praksi mozete videti i situaciju, gde vozac vozila (zeleni auto), koji se krece spoljnom saobracajnom trakom usporava kretanje i time omogucava vozacu koji zeli da se "iskljuci" sa kruznog toka DA to i ucini, ali to je neka druga prica, to je dobra namera vozaca u zelenom vozilu, kolegijalnost, drug na drumu i sl, ali to nema nikakve veze sa pravilima saobracaja... Zato, pamet u glavu, drzite se pravila, jer kod sudije za prekrsaje samo je po vazecem Zakonu...
Vrati se na *

 

Nakon prestrojavanja vozac, radeci SVE SA UKLJUCENIM desnim pokazivacem pravca, izlazi iz raskrsnice krecuci se uz desnu ivicu kolovoza.

Pokazivac pravca je sve vreme ukljucen, jer i sami znate da - pokazivac pravca mora biti ukljucen sve vreme dok se izabrana radnja ne zavrsi, ukoliko se odustaje od neke radnje - onda nema ni pokazivaca.... Sve je jasno zar ne, u protivnom kako ce ostali ucesnici u saobracaju znati kuda ste se uputili...

 

 

 

Turbo kruzna raskrsnica ili kruzna raskrsnica sa spiralnim kruznim tokom, razvijena je u Holandiji 2000. godine i potom se prosirila po celom svetu. Cilj ovakve raskrsnice jeste razdvajanje saobracajnih tokova u kruznom toku. Na takav nacin se sprecava preplitanje vozila kako na ulivu, tako i na izlivu, odnosno pri kretanju kroz sam kruzni tok. Ovim se smanjuje broj konfliktnih tacaka sto umanjuje sanse da dodje do saobracajne nezgode. Signalizacijom je tacno naznaceno kojom trakom se vozilo krece od trenutka ulaska u kruzni tok, pa sve do njegovog napustanja i ovakvim resenjem iskljucuje se potreba za prestrojavanjem u samoj kruznoj raskrsnici.

Turbo_kruzni_tok Turbo kruzna raskrsnica

Vozac svoj pravac bira pre nego sto pristupi kruznom toku i to pre same raskrsnice, ali treba napomenuti da i u samom kruznom toku moze menjati saobracanu traku ukoliko izvodi radnju Polukruzno okretanje.

 

 

Turbo_kruzni_tok

 

Dakle, zbog svog specificnog dizajna Turbo kruzna raskrsnica iskljucuje potrebu za prestrojavanjem tako da je tu veoma malo konfliktih tacaka, te da u njima postoji 50 odsto manje nezgoda u odnosu na standardne kruzne raskrsnice. Razdvajanje sobracajnih tokova u kruznom toku postize se najcesce odgovarajucim  ivicnjacima, koji sprecavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu tako i pri kretanju kroz sam kruzni tok. Na ovakav nacin odvajanje saobracajnih tokova doprinosi udobnosti same voznje, visem nivou bezbednosti, odnosno protocnosti vozila u kruznoj raskrsnici.

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©