Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

ads

SAOBRAĆAJ  NA  RASKRSNICI

 

 

  • Saobracaj na raskrsnici regulisanoj saobracajnim znacima

tamo

 

Saobraćaj na raskrsnici regulisanoj saobraćajnim znacima

 

 

Na raskrsnicama uvek se jednim pravcem (putem-ulici) daje prvenstvo prolaza u odnosu na druge ulice, razlog je veci intenzitet saobracaja na njoj.

 

 Saobracajni znaci  koji regulisu saobracaj na raskrsnici  su :

 

stop

 

 

 

 

 

 

 

 

Vozac koji ulazi vozilom na put koji je saobracajnim znakom oznacen kao prvenstvom prolaza, duzan je da propusti sva vozila koja se krecu tim putem.

 Ovo pravilo vazi i za sinska vozila – tramvaje , dok vozila policije , hitne pomoci , vatrogasne sluzbe i vozila oruzanih snaga kada su na zadatku imaju prvenstvo prolaza bez obzira da li dolaze sa leve ili desne strane ili sa sporednog puta u odnosu na sva vozila , pa i na vozila koja se krecu po sinama .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primer

 

 

kruzni tok

 

Prednost prolaska u situaciji kao na slici ima zeleni automobil ( vozilo koje je vec u kruznom toku ).

 

 

 

 

Vozac je duzan da propusti sva vozila koja se krecu putem na koji ulazi i kad taj put nije saobracajnim znakom oznacen kao put sa pravom prvenstva prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put sa kolovoznim zastorom ili ako na put ulazi sa povrsine na kojoj se ne vrsi saobracaj (garaza).

zemljani put

 

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

  • Saobracaj na raskrsnici regulisanoj saobracajnim znacima

tamo

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©