Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

ads

SAOBRAĆAJ  NA  RASKRSNICI

 

 

  • Saobracaj na raskrsnici regulisanoj svetlosnim saobracajnim znacima

tamo

 

Saobraćaj na raskrsnici regulisanoj svetlosnim saobraćajnim znacima

 

 

Na raskrsnici i na drugom mestu na kome je saobracaj posebno regulisan uredjajima za davanje svetlosnih saobracajnih znakova, vozac je duzan da postupi po znacenju svetlosnog saobracajnog znaka.

 

semafor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saobracajni znak  -   koji je postavljen na svetlosnom saobracajnom znaku sluzi da regulise raskrsnicu ukoliko semafor zbog kvara ne vrsi svoju funkciju/ulogu (regulise saobracaj).

stop

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJCESCA GRESKA

 

 

 

Vozac kome je svetlosnim saobracajnim znakom dozvoljen ulazak u raskrsnicu ne sme vozilom da udje u raskrsnicu, ako je gustina saobracaja takva da se on sa vozilom ocigledno mora da zaustavi u raskrsnici i da na taj nacin pri promeni svetlosnog znaka ometa ili onemoguci saobracaj vozila koja dolaze sa bocnih kolovoza.

 

 

 

Crveno vozilo ( pozicija br. 2. ) , sme da izvrsi skretanje , posto ima upaljenu zelenu strelicu koja oznacava uslovno skretanje u desno  - iako je na semaforu  upaljeno crveno svetlo , posto predhodno propusti  vozila ( pzicija 1. i 3. ) koja se krecu ulicom gde je dozvoljen saobracaj u tom trenutku

raskrsnica

 

 

Ovakav svetlosni saobracajni znak moze biti postavljen na prilazu ili na  izlasku iz  raskrsnice i sluzi da obavesti vozace kojom brzinom da se krecu ( u datom momentu ) da bi sve raskrsnice koje se nalaze na pruzanju tog puta prosli u tz. Zelenom talasu , odnosno , bez zaustavljanja – usporavanja.

50

 

 

Na slici je prikazan dodatak svetlosnom saobracajnom znaku,koji obavestava vozace koliko ce jos biti ukljuceno crveno svetlo na semaforu.

iskljuci motor


Taj dodatak semaforu ujedno obavezuje vozace da iskljuce rad motora,dok je crveno svetlo ukljuceno, jer na taj nacin smanjuju buku i zagadjenost vazduha.

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

  • Saobracaj na raskrsnici regulisanoj svetlosnim saobracajnim znacima

tamo

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©