Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

Voznja unazad

 

 

Voznja unazad spada u red opasnih radnji u saobracaju, u koje jos spadaju i preticanje i polukruzno okretanje, pa cak i skretanje u levu stranu na raskrsnici.

Zakonodavac je propisao da na nekim mestima nije dozvoljeno kretati se unazad bas iz razloga sto je to opasna radnja (pogledati u Zakonu o bezbednosti saobracaja na kojim mestima je zabranjeno).

 Ova radnja je toliko opasna da je vozac  u obavezi da se krece na kratkom odstojanju unazad i to samo prilikom isparkiravanja.

Ukoliko vozac vozila ima potrebu da se iz nekog drugog razloga krece unazad (npr. polukruzno okretanje ili dolazak do mesta za parkiranje) duzan je da to ucini krecuci se uz desnu ivicu kolovoza u smeru kretanja.

Dok se vozilo krece na pravcu unazad, bez skretanja, na vozilu moraju da budu ukljucena sva cetiri pokazivaca pravca.

Kratko odstojanje moze iznositi 2m u nekim slucajevima, dok u nekim slucajevima moze iznositi 20m, a zavisi od:

  • stanja kolovoza (suv ili klizav usled snega, leda, blata i sl.)
  • vidljivosti (dim, magla, noc, kisa i sl.)
  • preglednosti situacije i sl.

 

 

polozaj_za_voznju_unazad

Polozaj vozaca je pravilan ukoliko se telom okrene unazad i levom rukom drzi vrh tocka upravljaca, dok desnom rukom ’’zagrli’’ naslon suvozackog sedista.


     Jako je vazno da vozac ne pomera levu ruku sa vrha tocka upravljaca cak i pri malim korekcijama.
   Vozac vozila kada god ide unazad mora imati pravilan polozaj za kretanje unazad.
Naravno, ukoliko ima potrebu da proveri bocna ogledala ili da pogleda ispred vozila, vozac se  mora zaustaviti ili zastati da bi to uradio.


        Jako je vazno da vozac vozila dokle god ide unazad svoj pogled usmerava na situaciju iza vozila, odnosno da slika koju vidi iza sebe bude nepromenjiva. Drugim recima liniju koju vidi vozac sa svog polozaja uvek treba da bude na tom mestu, npr. drvo koje se vidi treba da bude na tom odstojanju i sl.


          Ukoliko vozac ne moze da ovlada ovakvim postupkom, moze izabrati drugi malo rizicniji. On podrazumeva da se iza vozila odabere jedna tacka koju treba poklopiti sa nekom tackom na zadnjem vetrobranskom staklu. Kada su te izabrane tacke jedna pored druge ili jedna na drugu, vozilo ide ravno nazad.,Ali, cim izabrana tacka pocne da se udaljava od izabrane tacke na zadnjem vetrobranskom staklu, vozac mora korekcijom tocka upravljaca da ispravi to.
     Naravno ovakav postupak podrazumeva da vozac vozila periodicno proverava te izabrane tacke, znaci nakon predjenih svakih 2-3m. Stalno gledanje u te izabrane tacke moze dovesti do nezgode jer vozac gledajuci njih ne obraca paznju na situaciju oko vozila.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©