info
download

 

 

 

 

 

 

Download

 

P - nalepnica

 

 

P oznaka, nalepnica na vozilu za vozace sa probnom vozackom dozvolom P - nalepnica, oznaka na vozilu

Izgled ''nalepnice'' za vozace koji imaju probnu vozacku dozvolu.


U prvilniku pise:
Oznaka „P“ moze biti zalepljena na vozilu samo kada vozilom upravlja vozac pocetnik tj. vozac B kategorije koji je prvi put polozio vozacki ispit i poseduje Probnu vozačku dozvolu.


Kazna za nepostavljanje ove oznake na vozilu je 3000 dinara.

citroen-c3-P-oznaka-nalepnica

Postavlja se tako da bude vidljiva u gornjem desnom uglu na prednjem vetrobranskom staklu (mesto iznad glave  suvozaca), isto tako i na zadnjem - gornji desni ugao.

Dimenzije nalepnice su 10x10cm.

Preuzmi OVDE.

Ukoliko imate stampac u boji, PDF format možete sami odstampati na formatu papira A4, a zatim iskrojiti makazama oznaku. Cuvajte je u nekoj providnoj plasticnoj kesici i po potrebi mozete brzo da je zalepite lepljivom trakom na propisano mesto kada uzimate automobil od roditelja.

Ili pak, mozete iskoristiti JPG format.

Preuzmi:
Slika jpg format: OVDE.

 

 

 

 

 

Evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi

Vozaci su od 10. decembra 2009. godine u obavezi da u vozilu imaju  formular takozvanog Evropskog izvestaja o saobracajnoj nezgodi (European Accident Report). Ukoliko ga neposeduju, sledi novcana kazna i do 50.000 dinara.

Inace, to je standardni  obrazac koji se koristi u celoj Evropi i validan je umesto policijskog izvestaja u slucaju manjih saobracajnih nezgoda (bez povredjenih i poginulih, kao i u slucaju manje materijalne stete do 500 eur)

Za saobracajne nezgode u kojima je ucestvovalo 2 vozaca, popunjava se 1 obrazac. Za nezgode u kojima je ucestovalo 3 vozila popunjavaju se 2 obrasca, itd...

Nije bitno ciji će se obrazac popuniti, vazno je obratiti paznju na tacnost i citljivost podataka na originalnom i indigovanom primerku.

Original, tj. prvu stranu Evropskog izvestaja dostavlja lice koje prijavljuje stetu. Sva polja na Evropskom izveštaju su obavezna i nakon popunjavanja ne trpe ispravke. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, Evropski izvestaj pored potpisa, treba da bude overen i pecatom pravnog lica.

Ako se ne može sa sigurnoscu utvrditi da je steta manja od 500 evra ili ako ucesnici u saobracajnoj nesreci ne mogu da se sloze oko toga ko je odgovoran za nastalu nezgodu potrebno je pozvati policiju radi sacinjavanja zapisnika. Sa zapisnikom policije i dokumentacijom neophodnom za prijavu steta po polisama autoodgovornosti, osteceno lice prijavljuje stetu u osiguravajucoj kuci kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo saobracajnu nesrecu.

Za vozace za koje se u slucaju redovne kontrole, ili saobracajne nezgode utvrdi se da nisu popunili, ili nemaju Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi predvidjene su visoke novcane kazne.
Evropski izvestaj o saobracajnim nezgodama ce se izdavati uz polisu autoosiguranja, ili ga mozete preuzeti i sa naseg sajta :

OVDE.

 

 

Novi Zakon o bezbednosti na putevima

 

Preuzmi ovde:

Zakon o bezbednosti u saobracaju.

 

Test za polaganje vozačkog ispita

 

znak stop zabranjeno parkiranje i zaustavljanje

 

 

margina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©2007-2011

 

  Powered by Batanele©