Alkometar

 

 

Konzumacija alkoholnih pica nepovoljno utice na vozacku sposobnost i bitno smanjuje bezbednost u saobracaju!

Najteze nesrece po broju zrtava i po pricinjenoj materijalnoj steti prouzrokuju vozaci u alkoholisanom stanju.

Vozac pod dejstvom alkohola ne sme da upravlja vozilom u saobracaju na putu (bilo da mu je to osnovno zanimanje ili ne), ako je utvrdjeno da mu sadrzina alkohola u krvi prelazi propisanu granicu ili ako pokazuje znake poremecenosti. Takodje i uzimanje manje kolicine alkohola uz psihoaktivne lekove ili drogu pojacava opijenost.

Tabela:

manje od 0.2 promila alkohola u krvi
od 0.2 do 0.5 promila alkohola u krvi
od 0.5 do 0.8 promila alkohola u krvi
od 0.8 do 1.2 promila alkohola u krvi
od 1.2 do 1.4 promila alkohola u krvi
Dolazi do smanjivanja koncetracije prilikom voznje Nesposobnost da se svetla u pokretu jasno uoce i precizno lociraju, javljaju se problemi u proceni rastojanja, preuzima se veci rizik prilikom voznje, izaziva osecaj opustenosti, vozac postaje hrabriji, manje pazljiv, pospaniji ili veseliji, bezbrižniji... Oslabljena ravnoteza, smanjena sposobnost opazanja i reagovanja, smanjena procena rastojanja i prilagodjenos ociju na menjanje inenziteta svetla i osetljivost na crveno svetlo nastaje slabljenje perifernog vida (tzv. tunelski vid), izrazena slabost na uocavanje prepreka i ocenu njihovih dimenzija, euforija, smanjivanje osecaja na svetlo/tamno
Pocetak potpune nesposobnosti za voznju, dalje pogorsanje perifernog vida, ozbiljno pogorsanje koncetracije, precenjivanje sopstvenih sposobnosti, zakasnele i oslabljene reakcije, euforija...

Ako na prazan stomak popijete casu alkohola, njegov ucinak se primecuje vec posle 15 minuta, dok ako je popijete u toku obroka, reakcija se dogadja posle sat vremena.

Izracunajte kolicinu alkohola u krvi

Pol
(m/z)
Tezina
(kg)
Visina
(cm)
Starost Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi u promilima
(od 0.2 do 0.5 obrisi-izmeni kvadratic dole)

Individualni reduktivni faktor

Konzumacijom grama cistog alkohola postizete dopustenu koncentraciju alkohola u krvi.

 

Ukoliko zelite ostati trezni, mozete popiti

ml Pivo
(5,0 Vol. %)
ml Vino
(10,5 Vol. %)
ml Liker
(25 Vol. %)
ml Rakija
(32 Vol. %)
ml Rakija
(40 Vol. %)

 

Mera:

mere za zapreminu tecnosti:

decilitar 1 dl = 0,1 l

mililitar 1 ml = 0,001 l 

Velika casa piva = 5dl

1 caša vina = 2dl

dupla rakija = 0,4dl

  • Sadrzaj alkohola u popularnim picima:
  • Pivo 0,33L - 13g
  • Vino 0,2L - 16g
  • Rakija 0,02L - 7g
 

  • Koliko traje trežnjenje?
  • Procenat do 0,8 promila i do 8 sati
  • Procenat do 1,3 promila oko 13 sati
  • Procenat do 2,0 promila oko 20 sati

 

Pogledajte testl sa Italijanskog portala "repubblica.it", kako izgleda kada ste popili odredjenu kolicinu alkohola i zelite da postavite kljuc u bravu. Budite strpljivi i sacekajte svih pet mogucnosti, od 0.0 do 2.0 %.

 

Ukoliko ste popili samo jedno pice, najbolje je da sacekate barem dva sata - toliko je organizmu potrebno da otkloni casu alkohola. Ovo je narocito vazno za mlade vozace, jer im alkohol daje laznu hrabrost !!! Upravo to je jedan od razloga zbog cega mladi vozaci prouzrokuju velik broj saobracajnih nesreca sa najtezim posledicama.  

Nocna voznja uz alkohol znatno je zamornija i potencijalno opasnija, pa su udesi nocu cesci zbog manje vidljivosti, zaslepljenosti svetlima, kao i zbog vece pospanosti pijanih vozaca.

Prema istrazivanjima kod nas i u svetu alkoholisanost je jedan od glavnih uzrocnika saobracajnih nesreca. U velikim gradovima alkoholisanost ucesnika u saobracaju je u jos vecem procentu uzrocnik saobracajnih nesreca. Smrtnost u tim nesrecama je i do sedam puta veca nego u drugim slucajevima.

Poredjenja radi, trezan vozac vidi saobracajni znak na 140 metara udaljenosti, dok alkoholisan na svega 118 metara. Zbog usporenosti refleksa i produzenja psihicke sekunde, zaustavni put vozila kojim upravlja vozac u alkoholisanom stanju je znatno duzi i nesrece su cesce.

 

 

 

Dozvoljena kolicina alkohola u krvi je 0,2 promila, kada ce se on smatrati blago pijanim i ta kolicina ce biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozaca, zatim kod vozaca A kategorije kao i kod vozaca sa probnom vozackom dozvolom.

Od 0,21 do 0,5 promila, vozac ce se smatrati umereno pijanim. Za ovaj prekrsaj predviđena je fiksna kazna od 10.000 dinara.

Srednje pijanstvo, od 0,51 do 0,8 promila je treca kategorija, za koju je propisana kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Medjutim, od ovog stepena pijanstva uvodi se novi sistem kaznjavanja – kazneni poeni, 6 negativnih bodova i od 3 do 12 meseci oduzimanje dozvole. Vozac koji u roku od dve godine sakupi 18 ili više kaznenih poena ostace bez dozvole na neograniceno vreme.

Za voznju u stanju srednjeg pijanstva od 0,81 do 1,2 promila dobice osam kaznenih poena novcanu kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, od 1 do 30 dana zatvora i oduzimanje dozvole od 4 do 12 meseci, ali ako drugi put bude uhvacen u nepropisnom preticanju ili prebrzoj voznji, to ce mu dodati nove poene, isto kao i ponovna voznja sa vise od 0,5 promila alkohola u krvi. Ako sakupi 18 poena za dve godine, morace da prodje strogu obuku da bi ponovo dobio dozvolu.

Tesko pijanim smatrace se vozac koji ima od od 1,21 do 1,6 promila alkohola u krvi. Kazna za ovu kategoriju pijanstva iznosi od 100.000 do 120.000 dinara od 15 do 60 dana zatvora, 9 kaznenih poena i predvidja oduzimanje vozacke dozvole u trajanju od najmanje 8 do 12 meseci.

Za veoma tesko pijanstvo, od 1,61 do 2 promila kazna je od 100.000 do 120.000 dinara, zatim, kazna zatvora od 15 do 60 dana, 14 negativnih poena i dozvola ce se oduzeti na najmanje osam a najvise dvanaest meseci.

Za potpuno pijanstvo, kada vozac u krvi ima vise od dva promila alkohola, sledi 15 kaznenih poena, ali i obavezna kazna zatvora od najmanje 30 dana do max 60 i oduzimanje dozvole u trajanju od 9 do 12 meseci.

 

 

 

 

KAZNE ZA POJEDINE SAOBRACAJNE PREKRSAJE U ZEMLJAMA EVROPE

 

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Dozvoljeno je do 0,3 promila alkohola u krvi, a kazna za voznju sa 2 odnosno vise promila alkohola u krvi je od 400 KM do 1000 KM (odnosno od priblizno 200 do 500 eura).

U slucaju krsenja Zakona o bezbednosti saobracaja, strani drzavljani ce biti kaznjeni na licu mesta.

 

ČEŠKA

Voznja u alkoholisanom stanju preko 0,3%  2500 do 50000 kruna uz mogucu zabranu voznje.

NAPOMENA - 1 euro je 24,3 CZK

 

ITALIJA

Voznja pod uticajem alkohola preko 0,5 promila – od 500 do 6000 evra

Voznja pod uticajem droga – 1500 do 6000 evra, oduzimanje vozacke dozvole i zatvor do godinu dana.

Kada vozac izazove saobracajnu nezgodu pod uticajem alkohola, kazna se udvostrucuje.

 

GRČKA

Voznja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila -78evra, od 0,8 do 1,1 promila- 156 evra, preko 1,1 promila- 625 evra

 

NEMAČKA

Voznja pod uticajem alkohola ili droge – 500 evra

 

SLOVENIJA

Voznja pod uticajem alkohola od 300 do 1200 evra ili vise, uz mogucnost oduzimanja dozvole.

NAPOMENA – stranci mogu da ostvare popust od 50% ukoliko plate kaznu na licu mesta

 

HRVATSKA

do 0,5 promila alkohola za mlade vozace, profesionalne vozace i instruktore voznje – 700 kuna, dok ostali ne placaju kaznu jer je dozvoljena kolicina alkohola do 0,5 promila

od 0,5 do 1 promil – 1000 do 3000 kuna

preko 1,5 promil alkohola – 5000-15.000 kuna

Naplata kazni moze biti na licu mesta ili se placa u bankama i postama u roku od 8 dana, a kao predostroznost se moze konfiskovati pasos vozaca.

 

ŠVEDSKA

Voznja pod uticajem alkohola i droga – kazne su veoma stroge, a iznosi se procenjuju zavisno od tezine prekrsaja.

 

ŠPANIJA

Voznja pod uticajem alkohola, bahata voznja, odbijanje testa na alkohol, voznja bez odgovarajuće vozacke dozvole – 500 evra. Neki prekrsaji, kao npr. Voznja pod uticajem alkohola i bahata voznja tretiraju se kao krivicno delo i vozac moze da bude uhapsen i poslat na izdrzavanje kazne. Stranci placaju kazne na licu mesta, osim ako imaju boravak ili prebivaliste u Spaniji ili ukoliko rade u firmi koja ce garantovati placanje kazne. Ukoliko se kazna ne plati ili se za nju ne garantuje, vozilo se oduzima.

 

MAĐARSKA

Voznja pod uticajem alkohola 200.000 forinti.

Strane vozace policija moze da zadrzi uz oduzimanje saobracajne dozvole dok se ne plati kazna.

 

NORVEŠKA

Voznja pod uticajem alkohola od 0,2 do 0,5 promila – 5000 do 10.000 NOK

Voznja pod uticajem alkohola preko 0,5 promila – novcana kazna koja se utvrdjuje na osnovu tezine prekrsaja, a moguca je i zatvorska kazna.

 

AUSTRIJA

Voznja pod uticajem alkohola od minimalno 300 do 5900 evra ukljucujuci oduzimanje vozacke dozvole i druge sankcije.

 

BUGARSKA

Voznja u alkoholisanom stanju preko 0,5 promila – oduzimanje vozacke dozvole u trajanju od 6 meseci.

 

VELIKA BRITANIJA

Voznja pod uticajem alkohola – kazna je zatvor u trajanju od 3 do 6 meseci, 2500 do 5000 funti novcana kazna i moguca zabrana voznje zavisno od tezine prekrsaja. Odbijanje alko testa i analize krvi i urina – 6 meseci zatvora, kazna do 5000 funti i zabrana upravljanja najmanje godinu dana. Bahata voznja pod uticajem alkohola pri cemu je izazvana saobracajna nezgoda sa poginulim licima – 14 godina zatvora, neogranicena novcana kazna, zabrana upravljanja vozilom najmanje 2 godine i ponovno polaganje vozackog ispita pre vracanja vozacke dozvole.

 

MAKEDONIJA

Voznja u alkoholisanom stanju – od o,5 do 0,9 promila – 250 evra, od 0,9 do 1,45 promila – 300 evra, od 1,45 do 1,99 350 evra i preko 2 promila- 400 evra. Odbijanje alko testa – 500 evra.

 

 

 

 

Vrh

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©2007-2011